Verbonden ademen

TraumacoachingAls coach mag ik getuige zijn van prachtige transformatietrajecten. Iedere ademsessie, ieder coachingsgesprek geeft inzichten of helpt om verdrongen pijn, emoties of trauma stap voor stap los te laten.

Een van de methodes die ik inzet in coaching is verbonden ademen. Verbonden ademen kent vele benamingen: transformational breathing of rebirthing breathwork.

Wat is verbonden ademen? Verbonden ademen is een actieve en dynamisch ademtechniek waarbij je circulair ademt, zonder tussenpauzes. Door ‘verbonden’ te ademen, zonder tussenpauzes, zet je een proces in gang. Een proces van het loslaten van vastzittende energie die in de loop der jaren opgehoopt is in het lichaam door trauma’s en hoge stress. Tegenwoordig hebben de meeste opleidingen voor Traumacoaching een module over ademwerk.

Burn-out

Verbonden ademen is een krachtige tool. Dat kan ik vertellen uit ervaring als een coach maar ook uit mijn eigen ervaring als een coachee. Ik ben zelf door zo’n proces gegaan.
Met burn-out en pijnklachten kwam ik bij een ademcoach terecht. Zonder enig idee van wat ik kon verwachten van ademcoaching. Ik wilde alleen van mijn klachten af en vooral van de eeuwige pijn in mijn bovenarmen, schouders en nek. Ik was al bij een fysiotherapeut, manueel therapeut en acupuncturist geweest. Die behandelingen hielpen maar heel even. Mijn klachten werden steeds erger.

Traumacoaching

Liggend op de matras met mijn ogen dicht werd ik door mijn coach liefdevol aangemoedigd om door mijn mond in- en uit te ademen zonder pauzes. Ik voelde enorme weerstand en boosheid. Tintelingen in mijn hele lichaam, verkrampte handen, warm en koud, droge mond. Ik heb gehuild zoals ik nog nooit in mijn leven had gehuild. Het was veilig voor mij om onverwerkte en weggestopte verdriet te kunnen uithuilen. Geen idee hoelang ik gehuild heb… ik kon gewoon niet stoppen met huilen. Daarna voelde ik me heel vredig en licht.
In iedere sessie werd er weer een laag opgeruimd of eigenlijk afgepeld. Tot ik tijdens een ademsessie voelde hoe trauma’s uit mij “getrokken” werden. Dat was een fysieke gewaarwording! Bijna tastbaar. Als een meisje van 15 heb ik een zware aardbeving meegemaakt en daarbij ook familieleden verloren. Alles rondom die periode had ik heel diep verstopt. Het voelde zo bevrijdend om die trauma los te kunnen laten. Tijdens deze sessie kwamen er steeds meer gebeurtenissen uit mijn leven langs die ik maar heel even herkende en direct losliet. Alsof er een la vol met rommel in een keer leeg werd gegooid.
Het mooiste van deze methode voor traumaverwerking is dat het een mogelijkheid biedt om je diep verstopte trauma en emoties los te kunnen laten zonder in details te treden of nare herinneringen te moeten orakelen.
Direct na de sessie had ik geen pijn meer in mijn bovenarmen en nek. Die pijn is nooit meer teruggekeerd.

Ademcirkel

In groep ademen is ook een heel bijzondere ervaring. Groepssessies zijn heel verbindend en bekrachtigend. De energie van de groep helpt je als individu in de ademcirkel. Een ademcirkel kan een uitkomst bieden als je een individuele sessies te heftig vindt. Dan is de aandacht van de trainers verdeeld over de hele groep.
No posts available